DAKKAPELLEN CENTRAAL STATION ANTWERPEN

Eclectisch beton
 
Bij de restauratie van de gevel van het Antwerpse Centraal Station aan de Keyserlei speelde prefab beton een bijzondere rol. Als geen ander materiaal leent prefab beton zich door zijn vormbaarheid en uitgekiende bekistingtechnieken tot integratie in historische sites: details kunnen gekopieerd worden, materiaaloppervlakken kunnen nagebootst worden.
De drie torens waren oorspronkelijk in natuursteen opgetrokken, maar werden in 1958 om veiligheidsredenen afgebroken: de stenen brokkelden volledig af. Voor de herbouw werd gekozen voor duurzaam en vorstvrij prefab beton. Om krimpscheuren te vermijden werden de elementen van vezelwapening voorzien.

De ‘eenvoudige’ elementen met rechtlijnige versieringen werden gegoten in eenmalige bekistingen in polystyreen. De elementen met meer ‘tierlantijntjes’, werden eerst op ware grootte gemodelleerd, waarna er op de modellen een silicone bekisting getrokken werd, die vervolgens werd volgestort. De drie torens zullen nog vele tientallen jaren de grandeur van het Antwerpse Centraal Station sieren.

 

Architectonisch beton Verheyen Beton producten (Arendonk) www.verheyenbeton.be